søndag 17. oktober 2010

Modernisme og modernistiske verker

Knut Hamsun: 1859- 1952

Vi har fått i norskoppgave å blogge om den litterære perioden modernismen og noen verker/forfattere fra denne perioden. Tenkte å begynne med noen generelle trekk som kjennetegner modernismen.
Noen kjennetegn ved denne sjangeren er at den bryter med det tradisjonelle, Eksprerimiterer med nye former, den skaper en spesiell fremmedfølelse og den vitner om en sterk fremtidspessimisme.
Innenfor litteraturen har også modernismen 2 ”temaer”, det være seg ekspresjonismen som forteller om hvordan verden framtilles gjennom en persons tanker og opplevelser, og surrealismen som beskriver drømmene og den underbevisste verden.
Knut Hamsun: 1859- 1952

1. Hva er bakgrunnen for at forfattere og kunstnere bryter med tradisjonell form rundt 1890?

Bakgrunnen for dette er at enkelte kunstnere og forfattere begynte å uttrykke skepsis, og de ble bekymret over hvordan framtiden i samfunnet ville utarte seg. De kjente ikke igjen den ”nye verden” og de følte seg fremmed i en ny tid.

2. Gi en kort presentasjon av Knut Hamsun.

Knut Hamsun regnes som en av de 20. århundrets mest innflytelsesrike litterære personer, og står for mange som presonen bak opphavet til den moderne roman. Gjennom sin 70 år lange karriere skrev Hamsun (1859-1952) romaner, diktsamlinger, noveller, skuespill, reisekildringer, essayes og debattartikler. Han er mest kjent som mannen bak Sult (1890). For Markens grøder (1917) ble han belønnet med Nobelprisen i 1920.

3. Hva er bakgrunnen for betegnelsen nyromantiker på Hamsun?

Hamsun er en nyromantiker fordi tekstene hans var fulle av natur og følelsesskildringer. Han skrev også subjektivt, som var typisk for nyromantikere.

4. Presenter romanen Sult.

Romanen Sult er skrevet i jeg-form, og handler om en mann som prøver å livnære seg som forfatter i Kristiania. Det som er spesielt Han lever på sultegrensen, men prøver konstant å holde verdigheten oppe. Boken handler om hovedpersonens refleksjoner, stemningsliv, fantasier og uforutsette innfall.

5. Pek på modernistiske trekk i romanen Sult.

I romanen Sult uttrykker hovedpersonen skepsis og angst. Romanen virker kald og dyster. Modernisme legger vekt på menneskenes evne til å forandre eller forbedre sine omgivelser. Hovedpersonen i romanen sulter konstant, noe som gjør at han innbiller seg hendelser som ikke har skjedd. Et eksempel på dette er episoden hvor han møter en dame på gaten, som han sier har mistet en bok, når dette ikke er tilfellet.

Ingen kommentarer: