søndag 19. april 2009

Glogster

torsdag 26. mars 2009

Mine filmvaner:)

Mine filmvaner er ikke noen spesielle i forhold til andre gutter på min alder tror jeg. De filmene jeg liker best er action og humor, men en skrekk film i ny og ne er også nødvendig. Jeg ser helt normalt mye på film vil jeg si. Jeg drar ikke så ofte på kino, men jeg leier ofte filmer og laster ned filmer. Jeg er også fan av gamle ”klassikere”, som er kjent for de aller fleste. Hvis filmen er skikkelig bra drar jeg for å se den på kino, men noen ganger venter jeg også på at det kommer ut på DVD. Jeg ser jo også mye på film på tv. Hvis det går en bra film på tv så prøver jeg å få den med meg. Jeg laster jo også ned en del filmer. Det er gratis, og der har du tilgang på nesten alle filmene som finnes. En av mine favorittfilmer må være Return of the dark knight, altså den nye Batman filmen. Den er utrolig spennende, men den er også rett og slett utrolig kul og gjennomført. Spesielt er det jo Heath Ledger som ”The Joker” som er min favoritt i filmen, og det er synd at han er død. En av mine andre favorittfilmer om dagen er Menn som hater kvinner, som er basert på boken av Stieg Larsson. Boka er utrolig spennende, og filmen var minst like bra som boka, om ikke bedre. Nesten alt jeg hadde forestilt meg om hvordan de forskjellige stedene i filmen hadde sett ut var skremmende likt filmen. Det er definitivt en film jeg skal se flere ganger!

Takk for at dere leste☺

- Magnus

Jeg legger ved trailerne til disse filmene, og de er ANBEFALT å se!



Infofilm om Sandvika VGS!

Vi fikk en oppgave som var å lage en infofilm men også en reklamefilm om Sandvika VGS. Prosessen vi gikk igjennom, helt fra tidlig manusgrubling til resultatet er jeg fornøyd med. Vi begynte med å skrive ned hvilke ideer vi hadde om hva vi kunne gjøre på filmen, og vi ble egentlig ferdig med selve manuset og konseptet ganske tidlig i prosessen. Vi var enige i det meste, men det var noen ting som for eksempel i hvor stor grad vi skulle ha med reklame av skolen, siden jo mer reklame betydde mindre info, men det ble vi enige om til slutt. En uke før vi skulle vise frem filmen var det tid for filming. Marte sto for kameraet, og det ble video med bra kvalitet! Jeg tok på meg ansvaret med å filme de forskjellige tingene/stedene vi måtte være innom, og de andre på gruppa fulgte etter meg hakk i hel☺ Når filmingen var ferdig var det tid for redigering, som også egentlig er en enmannsjobb, men spesielt Steffen og Mathilde var flinke og kom med innvendinger som gjorde filmen både bedre og mer interessant. Steffen mikset også sammen lydspor der det var nødvendig, og det hjalp også mye. Vi er nok spesielt fornøyd med den trailer- effekten på begynnelsen, og hvordan finne fram med star wars temaet. Men de andre filmene var jo også supre. Spesielt Even sin gruppe var flinke til å kombinere effekter, humor og info i ett!(kanskje ikke så rart at de fikk flest stemmer i klassen vår) Vi kom jo faktisk på en god 2. Plass, og Læreren ville sende vår film og Even sin gruppe sin film til Rådgiverne sånn at de kan bruke den hvis de har behov for det. Vi syntes at det var en morsom oppgave og at det var morsomt å lære om prosjektet. Jeg har i hvertfall lært spesielt mye om skolen, og mye om de sentrale personene på skolen.

Takk for at dere leste:)

- Magnus:)

Her er forresten filmen vår, men youtube har tatt vekk lydsporet på grunn av kopirettigheter, dessverre. Men nyt den stumme filmen da folkens!

torsdag 5. mars 2009

Jeg er ikke sint, bare veldig veldig skuffet!

Reklame er jo egentlig informasjon om produkter og tilbud som kommer frem til allmennheten ved hjelp av massemedier. De vanligste stedene som inneholder reklame er nok tv og internett, men det er også masse reklame i blant annet aviser, blader plakater osv. Men oppgaven vår skulle også gå ut på å analysere en reklame, og jeg har valgt å analysere reklamen til Miljøagentene. Denne reklamen gikk på tv på begynnelsen av året, men man kan fortsatt se den en sjelden gang på tv. Reklamens formål er å rekruttere deltakere til organisasjonen Miljøagentene. Jeg tror nok at målgruppa til denne reklamen er alle forskjellige aldre. Reklamen bytter om rollene til voksen og barn, og får til et morsomt perspektiv på hvor lite vi mennesker egentlig tenker på miljøet. Budskapet blir egentlig mest forsterket på den måten at det er den voksne som gjær noe feil, og at det er barnet som tar ansvar og er veldig veldig skuffet. Det er egentlig ikke så stor bruk at litterære virkemidler i reklamen. Jeg liker reklamen veldig godt, og den får meg til å tenke på miljøet og kildesortering. Jeg syntes at det er en veldig godt gjennomført reklame, og det er også en stor humorfaktor i denne reklamen. Reklamens innhold stemmer veldig godt overens med reklamens budskap. Nyt reklamefilmen!:)

- Magnus

Musikkvideo- Homecoming

Jeg skal fortelle litt om musikkvideoen Homecoming av Kanye West. Sangen er hentet fra albumet Graduation som ble utgitt i 2007. Jeg tror at målgruppen for denne sangen er ungdommer som er ca like gamle som meg. Sjangeren er klart rap, og det er denne sjangeren Kanye West stort sett lager musikk til. Teksten handler om en jente som han var kjæreste med før han ble stor stjerne, og når han dro ble hun veldig skuffet. Nå har han kommet hjem men hun er ikke interessert i han lenger, og da blir han lei seg på grunn av dette. Jeg tolket teksten på denne måten i grove trekk.
Videoen handler om at Kanye kommer hjem med toget og går rundt i en by. Musikkvideoen er fragmentert, men den forteller samtidig en historie. Videoen er en fortellende video, og den skildrer teksten i sangen ganske godt. Teksten og videoen passer godt sammen, og den eneste personen vi møter er hovedpersonen.
Til slutt vil jeg si at jeg liker sangen best, men videoen hjelper godt til med å skildre hva teksten i sangen handler om.

- Magnus

torsdag 26. februar 2009

Filmanalyse: Mitt liv som Hund:)


Den siste dagen før vinterferien skulle vi se filmen ”mitt liv som hund”. Filmen er svensk og ble gitt ut i 1985. Filmen er basert på en roman og regissert av Lasse Hallstrøm. Filmen som ble laget, fikk god mottakelse hos folket og har vunnet en pris og vært nominert for flere. Blant disse finner vi Golden Globe for beste fremmedspråklige film i 1987. Den svenske suksessen ble nominert til to Academy Awards for beste regi og beste manus.
I mine øyne er det fler enn ett tema som blir presentert i filmen. Det som kanskje står sentralt er familie og forskjellen mellom voksne og barn. Men dette er ikke de eneste temaene som blir presentert. Også kjærlighet og mot virker som temaer man lett kan relatere til akkurat denne filmen. "Mitt liv som hund", handler om den svenske gutten Ingemar. Han og broren bor sammen med sin syke mor. Faren deres lot dem i stikken da guttene var veldig små. Moren lider av tuberkulose, og blir verre for hver dag som går. Etter hvert klarer hun ikke å ta vare på guttene sine og de blir skilt og sendt til hvert sitt sted. Ingemar blir sendt til onkelen sin på Småland for sommeren. Han liker seg der, og får kjenne litt på et liv uten så mange bekymringer. Det er flere av barna som vil være venn med ham. En av disse er guttejenta Saga som spiller på samme fotballag som Ingemar. Etterhvert som sommeren går over til å bli høst, reiser begge guttene hjem. Moren har blitt dårligere og dør ikke lenge etterpå. Ingemar blir sendt tilbake til sin Onkel på Småland for å bo der permanent. Det er ikke alltid like lett for den lille gutten å forstå hva som egentlig skjer i livet hans. Alle forandringene hoper seg opp og Ingemar bryter tilslutt sammen. Allikevel, sammenlikner han hans egen situasjon med hunden Laikas liv, da hun ble sendt opp i verdensrommet av russerne. Han tenker at hans liv ikke er så ille om man setter det opp mot andres, og dette gjør at han holder motet godt oppe.
Personene som blir de mest sentrale i filmen er Ingemar, moren, Onkelen og guttejenta Saga. Filmen går i en kronologisk rekkefølge. Personene i filmen skiller seg fra hverandre på grunn av sprikende personligheter. Jeg vil si at Ingemar er en helt vanlig gutt, men som har det vanskeligere enn andre barn som årsak av omstendighetene hjemme. Morens sykdom er ikke lett å håndtere, og derfor blir han kanskje usikker. På en annen side virker Ingemar som en selvstendig gutt som tar saken i sine egne hender, og "ordner opp".
Onkelen til Ingemar virker som et lyspunkt og et håp for meg, som kan hjelpe Ingemar. Onkelen har et glad og lett humør som smitter over på menneskene rundt ham. Han skjønner at nevøen går gjennom endel vanskelige perioder, men klarer på en overbevisende måte å få ham til å tenke på andre ting.
Et virkemiddel som får Onkelen til å virke såpass glad er at han konstant spiller en glad sang på LP-spilleren sin. Denne sangen fungerer som en slags forvarsel på at Onkelen kommer og at vi er på Småland.

Moren til Ingemar får man også ett litt feil uttrykk av i filmen. Hun virker kanskje grusom pga. hennes kraftige temperament, men hun er som sagt syk og blir lett utmattet av to krevende sønner. Hun dør etterhvert i filmen. Dette er svært trist, men jeg tror på en måte at det var en utløsende faktor som gjorde at Ingemar kunne begynne å leve. Et eksempel på en statisk karakter, vil jeg si er broren til Ingemar. Jeg mener han virker sta og vil ikke gi et nytt liv noen muligheter. I motsetning til broren sin, som virker åpen for muligheter, er broren for meg, innesluttet og dyster.


Jeg la ikke merke til noen spesiell bruk av verken kameravinkler eller billedlig bruk, men man kunne merke at byen ble veldig tung og dyster i forhold til de fine og ”glade” fargene på småland. Her har regissøren lagt inn fine kontraster.
Temaene familie, kjærlighet og mot går igjen gjennom hele filmen og gjorde at jeg la merke til personene og deres måte å tenke på, tydelig. Filmen tok for seg litt alvorlige og realistiske temaer man kan støte på i dagens samfunn selv om filmen ble gitt ut i 1985.
Til slutt vil jeg si at jeg ikke syntes at filmen var spesielt interessant, men at den tok opp noen essensielle temaer og at den var morsom

-Magnus:)

torsdag 5. februar 2009

Sangtekster uke 6!


Nå skal vi blogge om sangtekster! Mye bedre enn dikt syntes i hvertfall jeg. Jeg valgte sangen Stay with me av artisten Ironik. Jeg valgte sangen fordi at jeg liker sangen veldig godt, og jeg syntes at den får fram budskapet i teksten veldig bra. Det som også er litt spesielt er at melodien også formidler budskapet, ikke bare teksten.
Jeg tror at sangen handler om forholdet mellom to mennesker. Den ene vil fortsette forholdet, mens den andre er usikker og føler at han ikke gjør det riktige. Denne situasjonen kommer også frem i melodien, og fra første sekund i sangen kan man høre at det er noe ”galt” i sangen. Stemningen er altså ikke så veldig positiv. Holdningene som kommer fram kan jo være at man skal prøve og opprettholde forholdet, og ikke gi opp hvis noe ikke går så bra som man håpet på.
Teksten og sangen er ganske enkel og forstå, de eneste forkunnskapene man trenger er og forstå engelsk. Halve sangen består av rap, så da er jo rim et viktig virkemiddel. Det er rim inne i hver enkelt setning, og det kommer egentlig ikke frem noen flere språklige virkemidler. Det er godt samspill mellom tekst og melodi, og alt høres veldig profesjonelt ut. Teksten er litt trist, og det er melodien også. Jeg finner egentlig ingen direkte samfunnskritikk, men det kan være litt kritikk av den høye grad av skilsmisser nå for tiden. Før i tiden var det mye viktigere og prøve og ivareta ekteskapet, men synet på den saken er helt annerledes i dag.


Her er peker til musikkvideoen:)

PS: Jeg så ikke musikkvideoen før jeg tolket teksten, så min tolkning har kanskje ikke så stor sammenheng med videoen, men tolkningen er mer mitt syn på sangen.

takk for at dere leste!:)

- Magnus

lørdag 31. januar 2009

Lyrikk:)


Vi har nå begynt med temaet lyrikk i Norsken, og vi har da fått i oppgave om blogge om temaet.
Lyrikk er en av de tre største sjangrene i skjønnlitteraturen, ved siden av epikk og drama. Man forbinder lyrikken kanskje spesielt med uttrykk som poesi og dikt. Noen typiske kjennetegn ved lyrikken er at teksten har musikalske eller visuelle virkemidler, at teksten er kort og mettet med betydning og at lyriske tekster skal si mye med få ord.
Jeg kan vel ærlig innrømme at mitt forhold til lyrikken ikke er særlig stort, men det kan jo fort forandre seg! Nå som vi har holdt litt på med lyrikk i norsken har jeg jo også fått et bedre forhold til sjangeren, men jeg føler kanskje ikke at jeg er så interessert i lyrikk.


Terje Vigen:

Der bode en underlig gråsprængt en
på den yderste nøgne ø; -
han gjorde visst intet menneske mén
hverken på land eller sjø;
dog stundom gnistred hans øjne stygt, -
helst mod uroligt vejr, -
og da mente folk, at han var forrykt,
og da var der få, som uden frykt
kom Terje Vigen nær.

Siden jeg så ham en enkelt gang,
han lå ved bryggen med fisk;
hans hår var hvidt, men han lo og sang
og var som en ungdom frisk.
Til pigerne havde han skæmtsomme ord,
han spøgte med byens børn,
han svinged sydvesten og sprang ombord;
så hejste han fokken, og hjem han foer
i solskin, den gamle ørn.

Diktsamlingen Terje Vigen er skrevet av Henrik Ibsen, og jeg fant diktet på internett: http://www.saltis.net/terjevigen.html

Jeg valgte diktene fordi at det er det første møtet jeg hadde med lyrikken for noen år siden, og fordi at jeg syntes at selve historien om Terje Vigen er spennende og ”ekte”. Det var oldemoren min som fortalte meg om Terje Vigen, og selv om jeg var en liten gutt så syntes jeg at Terje Vigen var interessant. Å velge Terje Vigen er kanskje ikke noe av det mest originale man kan finne, men det er det jeg i bunn og grunn forbinder med lyrikk, og det ville jeg dele med dere. Diktet handler om Terje som er en ensom mann som bor ute på en øy, og hvis man leser de neste versene får man vite historien bak hans oppførsel og dårlige humør. Jeg tror egentlig at Ibsen ville fortelle verden om hvordan forholdene var på den tiden under 1. Verdenskrig, og han ville kanskje fortelle oss om kampen Terje Vigen kjempet for å overleve.

Bildet fant jeg her

- Magnus:)

fredag 30. januar 2009

Diktanalyse


Vår oppgave går ut på å analysere et dikt, og oppgaven er besvart i grupper- Magnus, Synne, Camilla og Fredrik.

Diktet heter Brasil- Norge og er skrevet av Lars Saabye Christensen. Diktet er gitt ut i 1998 og er en del av diktsamlingen ”fra pasninger”.
Diktets motiv er motsetninger mellom Norge og Brasil, og diktets tema omhandler fotballkampen mellom Norge og Brasil der Norge vant mot alle odds.
Diktet er bygd opp av forskjellige skildringer av Norge og Brasil. Disse skildringene fungerer som ”pasninger” mellom Norge og Brasil. Diktet inneholder ingen konkrete bokstavrim, men det inneholder en spesiell poetisk rytme. Diktet inneholder få konkrete setninger som omhandler budskapet. Både temaet og budskapet er underforstått, og det er opp til den enkelte og tolke det på sin egen måte. Virkemidlet gjentakelse brukes til en viss grad, og store deler av diktet er preget av gjentakelser; ”hvis Norge er...” og ” da er Brasil…”.
Diktet er preget av en sammensetning av fullstendig og ufullstendige setninger. Dette fører til en spesiell variasjon i teksten. Det finnes masse kontraster i diktet, og diket er i hovedsak bygget opp av kontraster mellom Norge og Brasil.

Eksempler på språklige bilder:
”Hvis Norge er våt sement, er Brasil en syngende elv”
Med en syngende elv kan forfatteren prøve å forsterke inntrykket av at Brasil har mer styrke og sjel i forhold til fotballen enn det Norge har.
”Nå er det nordlys i Sør Amerika, og det snør på Copacabana”
Dette bildet symboliserer at Norge vant kampen, og at Brasil kom i sjokk.
”Hvis Norge er lårhøner, er Brasil flytende muskler”
Det språklige bildet vil sammenligne Norge og Brasils styrke.
”Hvis Norge er en gjedde på grunn i indre Østfold, er Brasil en vakende Piraja”
Bildene vil beskrive Brasils kultur og natur, i forhold til Norges kulde og dyrearter.

Det finnes mange språklige bilder i Diktet, og diktet er satt sammen av forskjellige språklige bilder som har en funksjon av å forsterke betydningen av hva det underliggende temaet/budskapet er.
Hele diktet består i hovedsak av Symboler og metaforer.

Vi tror at temaet i diktet hovedsakelig dreier seg om den legendariske fotballkampen mellom Norge og Brasil i 1998. Diktet kan også tolkes som om det dekker spesielle hendelser i kampen, og vi tror at men kan se en sammenheng mellom selve kampen og diktet.
Budskapet i diktet må være at selv om Norge var undervurdert av Brasil, ble de faktisk vinnere. Kanskje forfatteren vi få frem dette budskapet til leserne også; man må ikke gi opp selv om ting ikke går så bra. Man må ikke miste troen på en selv, selv om man har alle odds mot seg.

torsdag 15. januar 2009

Steffen og jakten på kjærligheten: en digital fortelling....



I uke to skulle vi vise frem en digitalfortelling om et spesielt tema. Vår gruppe valgte temaet mot, og jeg jobbet med Emil og Even. Vår fortelling handler om Steffen som er en spinkel og ensom gutt. Som vanlig er det en jente med i historien, og denne jenta er Steffen totalt fortapt i. Jenta heter Line, og hun er selvfølgelig den peneste og mest populære jenta på skolen. Line har en kjæreste fra før av, nemlig Morten. Han er ”bølla” i klassen, og han blir kjempe irritert når han finner ut at Steffen er forelsket i kjæresten hans. Om et par uker skulle det være juleball, og da ville Steffen be med seg Line på ballet. Steffen spør Line, Morten og Steffen handler i en slåsskamp men utrolig nok vinner Steffen over Morten, og han drar med Line på ballet!

Kanskje var slutten litt klisjéaktig, men vi ville at historien skulle ha en ”happy ending”. Temaet vi valgte til historien var mot, og vi syntes at temaet mer eller mindre inngikk i historien. Jeg syntes at gruppa jobbet effektivt. Vi var ferdig med manus før juleferien, og det sparte oss masse tid. På onsdagen den samme uken satte vi sammen bildene og fant frem bakgrunnsmusikk, det var gøy! På torsdag spilte vi inn lydspor, tok de siste bildene og finpusset hele historien. Det var en morsom oppgave og en ganske så lang prosess og fullføre. Vi valgte og ha flere sanger til bakgrunnsmusikk, og vi valgte og ta bilder selv. Vi valgte og lage en historie som lignet mer på en lydbok enn en ”bildefortelling” , og dette var fordi at vi ville ha et annet preg på historien.

Vi Støtte egentlig ikke på så mange problemer, det var bare noe med komposisjonen og noen hull i fortellingen som måtte tettes, og utenom det så gikk alt egenlig veldig fint. Jeg og Even er ganske gode på pc, så det tekniske gikk uten problemer. Vi fikk skaffet oss en mikrofon som spilte inn lyd med litt bedre kvalitet, og det hjalp mye. Jeg var veldig fornøyd både med resultatet og fortellingen i seg selv☺ Jeg syntes også at samarbeidet fingerte veldig bra.

De andre historiene var kanskje litt annerledes enn våre. De fleste omhandlet et mye mer ”alvorlige” temaer enn det vi hadde, men det syntes jeg var veldig fint. De andre historiene omhandlet temaer som vennskap og å våge å være annerledes. Jeg likte alle historiene, og jeg syntes at det var spennende og oppleve hvordan de andre gruppene hadde tenkt. Jeg lærte også om andre effekter som vi ikke hadde brukt på vår historie som man kunne bruke hvis man evt. Skulle lage en ny digital fortelling senere. Jeg likte spesielt Linn, Marte og Kjerstis fortelling, og dere klokker som symboliserte utvikling. Vi brukte ikke så mange symboler, men det er noe man kan forandre på til neste gang.

Bildet har jeg tatt:)

Takk for at dere leste☺

- Magnus